Međunarodni dan zdravlja

Posted By apoteke / May 30, 2017 / / 0 Comments

U susret realizaciji Akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u opštini Budva u 2015 – 2016. godini, Sekretarijat za lokalnu samoupravu Opštine Budva, a u okviru oblasti 2. Zdravlje, te plana obilježavanja Međunarodnog dana zdravlja 7. planirana je štampa flajera “Rano otkrivanje raka grlića materice – Šta žena treba da zna?”, autora dr Milice Marović, ginekologa akušera u JZU Dom zdravlja Budva.

Redovni pregledi smanjuju rizik i eventualno propuštena promjena na jednom pregledu može biti evidentirana na slijedećem, dakle prije nego što bolest uznapreduje, što nam je svima cilj – zdravlje žena u Budvi i podizanje kvaliteta života porodice.

Izvod iz flajera “Rano otkrivanje raka grlića materice – Šta žena treba da zna?”: “Prema podacima Svjetske zdrastvene institucije svake godine u svijetu od karcinoma grlića materice oboli oko 500 000 žena, a od toga oko 230 000 umre od ove bolesti, 85% njih u zemljama u razvoju. U Evropi od raka grlića materice obolijeva 65 000, a umre oko 32 000 žena godišnje. Poslije bolesti sistema krvotoka, maligne neoplazme predstavljaju najčešći uzrok umiranja u našoj zemlji. U Crnoj Gori su u 2006. godini od malignih neoplazmi umrle 974 osobe. U novije vrijeme uočava se trend porasta incidence i mortaliteta od karcinoma grlića materice, naročito kod mlađih žena. Cilj nacionalnog programa za prevenciju raka grlića materice je smanjenje incidencije i smrtnosti žena od raka grlića materice u Crnoj Gori.”

Komentari

Nema komentara

Ostavite odgovor